De Posten neemt deel aan wetenschappelijk onderzoek van Universiteit Twente

De Posten heeft deel genomen aan een wetenschappelijk onderzoek met de Smart Back Brace, een nieuwe slimme rugbrace. Het onderzoek is uitgevoerd door Universiteit Twente in het kader van een afstudeeropdracht. De onderzoekers hebben verdeeld over 4 dagen testen afgenomen op locatie Erve Leppink. Naast de Posten is het onderzoek ook uitgevoerd binnen MST, zodat de onderzoekers feedback krijgen van een breder scala aan verpleegkundigen en verzorgenden. 


We spraken met Roos Uijthof, één van de onderzoekers.


Een wetenschappelijk onderzoek bij de Posten! Leuk. Kun je vertellen waarom jullie dit onderzoek afnemen?
“Verpleegkundigen en verzorgenden lopen een verhoogd risico op lage rugpijn door fysiek zwaar werk, zoals het tillen en verplaatsen van mensen. In Nederland geeft meer dan de helft van de verzorgenden aan dat dat er aanvullende maatregelen nodig zijn om hun gezondheid en inzetbaarheid te waarborgen *1. Om verpleegkundigen en verzorgenden te ondersteunen heeft de onderzoeksgroep “Biomedical Device Design and Production” van de Universiteit Twente een orthese ontwikkeld, in de vorm van een nieuwe slimme rugbrace. De brace biedt op verzoek ondersteuning aan de onderrug van de verpleegkundige door dynamische compressie. Op momenten dat ondersteuning niet nodig is, is deze “onzichtbaar”. De brace fungeert als het ware als een extra laag buikspieren die dynamisch aanspant wanneer dat nodig is.”

De rugbrace is dus een orthese, maar wat is dat eigenlijk een orthese? 
“Een ortheseis een orthopedisch hulpmiddel dat een deel van het lichaam ondersteunt door het te corrigeren, stabiliseren, immobiliseren of te beschermen.
In ons verhaal is het een actieve brace die ondersteuning biedt voor de onderrug door middel van hogere compressieniveaus gedurende slechts enkele seconden.”

Kun je vertellen wat het vervolg is van dit onderzoek?
"De brace die we tijdens de tests hebben gebruikt is nog een prototype. Daarom is de feedback van potentiële gebruikers zo ontzettend waardevol. De feedback van verpleegkundigen en verzorgenden helpt ons om beter te begrijpen wat goed werkt en wat verbeterd moet worden, zodat de brace optimaal aansluit op de behoeften in de praktijk.

Tijdens het onderzoek vroegen we deelnemers om meerdere takenuit te voeren, met en zonder de brace: het tillen van een krat, het opmaken van een bed en het verplaatsen van een cliënt. We onderzochten de ondersteuning die de brace bood door spieractiviteit (EMG) in de rug- en buikspieren te meten tijdens het uitvoeren van de taken. Ook keken we of de brace bijdroeg aan een verbeterde ergonomische houding.

Vervolgens onderzochten we de gebruikerservaring met de brace aan de hand van een vragenlijst en een kort interview. We vroegen onder andere hoe comfortabel de brace aanvoelde, of hij voldoende ondersteuning bood en hoe hij zou passen in de dagelijkse werkroutine.

Hiermee schrijven we een wetenschappelijke publicatie over het ontwerp en de effectiviteit van de brace.

Voor de volgende versie van de brace wordt de feedback van de deelnemers meegenomen voor verbeteringen."

* 1“Preventie beroepsziekten door fysiekebelasting,” TNO, Leiden, 2020.

We bedanken de onderzoekers - assistant professor Dr.-Ing. Malte Asseln, Junior researcher ir. Daan Legters en Roos Uijthof - voor de samenwerking. Het was een eer bij te kunnen dragen aan dit onderzoek van de Universiteit Twente.



De Posten neemt deel aan wetenschappelijk onderzoek van Universiteit Twente

Eén van onze collega's met de brace om tijdens de testdagen op Erve Leppink

 

 

 

 

 

 

 

 

27 februari 2025



> Meer nieuws in het nieuwsarchief
<

Logo Zorgkaart Nederland
 


Logo Zorgschakel Enschede
Logo KIWA ISO 9001
Sitemap | DisclaimerPrivacy | Contact |  T 053 - 4753 753 | E