Vrijwilligersverhaal Samira Akgun

‘Bsayno’, Aramees voor ‘Wees welkom’ is de naam van de dagopvang van de Posten voor ouderen met een Suryoye achtergrond. In een gezellige huiskamer drinken de deelnemers samen koffie en bespreken zij actualiteiten. Of zij doen bewegingsactiviteiten of spelletjes, waarmee tegelijkertijd de Nederlandse taal wordt geoefend. Bsayno is er niet alleen voor de gezelligheid, maar ook om deel te blijven uitmaken van de samenleving, het nieuws te delen en fysiek en geestelijk zo veel mogelijk in conditie te blijven. De Suryoyo- en/of Arabisch sprekende vrijwilligers helpen op dinsdag, woensdag of donderdag met het klaarzetten van de spullen, opruimen van de ruimte na afloop en het schenken van koffie/thee. Ook assisteren de vrijwilligers de professionals bij de creatieve activiteiten. 

Benieuwd hoe de vrijwilligersfunctie bij dagopvang Bsayno eruit ziet? Lees dan de ervaring van vrijwilligster Samira Akgun:
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Vrwijwilligster Samira Akgun met bezoekster dagopvang Bsayno van de Posten

Ervaringsverheel vrijwilligster Samira Akgun

Door Ingrid Bargeman

“Sinds een paar jaar help ik op dinsdagochtend bij de dagopvang voor ouderen met een Suryoye achtergrond. Ik ken Nicme, de coördinator, al jaren. We komen uit hetzelfde dorp in Turkije. Zij vroeg mij of ik hier wilde helpen. Eigenlijk zoek ik een betaalde baan, maar zo lang ik die niet heb ben ik hier elke dinsdagochtend. Zelf ben ik al sinds mijn 12e in Nederland en ik spreek de taal. Als ik oud word red ik me dus wel, maar de oudere cliënten die hier komen niet. Voor hen is het heel fijn als zij zich kunnen uiten in hun eigen taal en als zij hun verhaal kwijt kunnen. Afgezien van de medicatie-uitgifte help ik met alles. Meestal zijn we met zo’n 2 of 3 vrijwilligers en de coördinator. Ik ga met bewoners een blokje wandelen, duw de rolstoel, doe een beweegactiviteit of we spelen samen een spelletje, zoals kaarten, memory of sjoelen. Eén van de bezoekers was vroeger timmerman en maakte de mooiste dingen van hout, houten bedden, en hele inrichtingen voor kerken. Nu hij dement is geef ik hem soms houten blokken, waarmee we dan samen ‘huizen bouwen’. Ik vind het prachtig om te zien welke herinneringen er dan bij hem boven komen.”  

22 november 2019



<

Logo Zorgkaart Nederland
 


Logo Zorgschakel Enschede
Logo KIWA ISO 9001
Sitemap | DisclaimerPrivacy | Contact |  T 053 - 4753 753 | E