Waardevol leven, voor diëtisten een belangrijk streven.
De diëtisten van Carintreggeland, Liberein, Livio, de Posten, TriviumMeulenbeltZorg en Zorggroep Sint Maarten treffen elkaar al ruim 25 jaar tijdens een intercollegiaal overleg. Ze wisselen ervaringen uit en bespreken hoe de nieuwste protocollen en onderzoeken toegepast kunnen worden. In een serie over het werk van de diëtist in de ouderenzorg laten we zien hoe diëtisten te werk gaan en delen we hun verhalen.
Waardevol leven, voor diëtisten een belangrijk streven.
Voeding is niet alleen belangrijk voor de gezondheid, maar draagt ook bij
aan een waardevol leven. Helaas is het genieten van maaltijden soms niet meer
vanzelfsprekend. Door bepaalde aandoeningen kunnen er problemen ontstaan bij
kauwen en slikken, waardoor aangepaste voeding nodig kan zijn. In zulke situaties werken diëtisten samen met
logopedisten, zorgmedewerkers en soms andere disciplines om cliënten te
ondersteunen. Daarbij gaat het niet alleen om goede voeding, maar ook om het
eetplezier te behouden of te herstellen. Diëtisten kijken naar de mens achter
de (zorg)vraag, naar hun veerkracht en wat het leven voor hen betekenisvol
maakt. In dit artikel leest u hoe deze samenwerking in de praktijk gaat en
waarom het belangrijk is om tijdig een diëtist in te schakelen.
Veilige voeding, waarvan je ook kunt genieten
Meneer Janssen Daalen ontvangt al een tijdje ondersteuning van Saneille
(diëtist Carintreggeland) en Jeroen (logopedist Carintreggeland). Door zijn
aandoening heeft hij problemen met kauwen en slikken. Het tijdig signaleren van
deze problemen is cruciaal, om complicaties als luchtwegproblemen, uitdroging en ondervoeding te voorkomen. Het
aanpassen van zijn voeding is nodig voor de veiligheid tijdens het eten, en
voor het binnenkrijgen van alle benodigde voedingsstoffen. Bij aanpassingen kan
het gaan om het malen van de voeding en het verdikken van dranken.
Internationaal zijn er afspraken gemaakt over de gradaties hierin (IDDSI). De
logopedist doet slikonderzoek en bepaalt welke aanpassingen nodig zijn. De
diëtist gaat met de cliënt kijken hoe deze aanpassingen het best kunnen worden
ingevuld. Daarbij wordt gelet op de voedingswaarde. De aanpassingen van de
maaltijden en tussendoortjes bij slikproblemen maken deze al snel minder
aantrekkelijk. Het vraagt veel creativiteit, kennis en inzicht van de
zorgmedewerkers om voor de cliënt wat lekkers van goede kwaliteit te maken.
De
reacties van cliënten zijn vaak hartverwarmend. “Ik ben ontzettend blij dat ik
dezelfde gerechten (aangepast) kan eten als de anderen”. “Ik kijk uit naar de
toetjes, al helemaal als er slagroom op zit”, zegt meneer Janssen Daalen
lachend tegen Saneille.
Saneille
antwoordt: “dat ga ik zeker doorgeven”. Een luisterend oor in combinatie met
kennis maakt dat de rol van diëtisten onmisbaar is.
De kracht van samenwerking
Door de nauwe samenwerking van
Saneille en Jeroen kijkt meneer weer uit naar de maaltijden. De logopedist
voert het slikonderzoek uit en geeft hier advies over. Daarna evalueert hij
regelmatig zijn adviezen met meneer en past deze zo nodig aan. Saneille volgt deze adviezen en overlegt met
meneer Janssen Daalen over zijn wensen voor smakelijke maaltijden. Hierbij let
ze erop dat deze voldoende voedingsstoffen bevatten en heeft ze aandacht voor
variatie welke bovenal aansluit bij de wensen van de cliënt. Vervolgens
overlegt ze met de zorgmedewerkers of en hoe deze wensen kunnen worden
gerealiseerd. Logopedist Jeroen: “We overleggen regelmatig en zorgen dat we in
dezelfde taal spreken richting de zorgmedewerkers en de organisatie.”
Zorgmedewerkers met kennis, vaardigheden en creativiteit.
Zorgmedewerkers maken zelf de maaltijden en tussendoortjes van cliënten met
kauw- en slikproblemen in de juiste consistentie klaar. Om hun kennis
up-to-date te houden, kunnen ze scholingen met workshops volgen. Na een
e-learning volgen de deelnemers een training die bestaat uit theorie over
slikproblemen, signalering en verantwoordelijkheden en praktische informatie
over aangepaste voeding bij kauw- en slikproblemen. Deel twee van de training is de kookworkshop.
Zorgmedewerkers leren om diverse aangepaste gerechten en drankjes te maken in
de voorgeschreven dikte/deeltjesgrootte, die lekker en voedzaam zijn, en er ook
aantrekkelijk uitzien. De medewerkers zijn vaak verrast over de mogelijkheden
en de recepten. Met enthousiasme passen ze deze toe in de praktijk om voor de
cliënt een lekker en voedzame maaltijd te maken.
“Zo dragen we samen bij aan een waardevol leven voor de cliënt”, aldus
Saneille
16 januari 2025
> Meer nieuws in het
nieuwsarchief