Een goede sfeer doet wonderen voor eetgedrag verpleeghuisbewoners
Het is geen geheim hoe belangrijk gezond eten en drinken
is voor bewoners in een verpleeghuis of woonzorgcentrum. De sfeer aan tafel is
hierbij echter vaak een onderschat element. Daarom ontwikkelden de diëtisten
van Zorggroep Sint Maarten samen met de arts, psycholoog en
activiteitenbegeleiders een workshop voor zorgmedewerkers. “Ik ga nooit meer de
afwasmachine alvast inruimen tijdens het eetmoment”, aldus een van hen na
afloop.
Welzijn bewoners
Volgens diëtist Rineke Overbeek (foto, links) kan het belang van een goede
sfeer niet genoeg worden benadrukt. “Het is wetenschappelijk bewezen dat een
goede maaltijdambiance een positieve invloed heeft op de inname van eten en
drinken door bewoners in een verpleeghuis.” Haar collega Heleen Landsheer (foto,
rechts) beaamt: “En niet minder belangrijk, een fijne en gezellige maaltijd
draagt ook bij aan het welzijn van de bewoners.”
Maaltiviteit
Volgens de diëtisten proberen veel zorgmedewerkers de maaltijd gezellig te
maken, maar komt dit door tijdsdruk soms in het gedrang. Daarom introduceerden
ze de term maaltiviteit: “Dat betekent voor ons dat je van elk eet-en
drinkmoment een activiteit maakt. In een fijne ambiance, met rust en aandacht
voor de eigen regie.”
In een workshop laten ze zorgmedewerkers zelf ervaren wat
ambiance rondom eten en drinken met hen doet.
Rineke: “We creëren hierbij een gewenste en een ongewenste setting. In de
wenselijke situatie is de tafel volledig gedekt, zitten zorgmedewerkers aan
tafel, kiezen bewoners aan tafel wat ze willen eten en drinken en worden zij
geholpen indien dit nodig is.”
En in de ongewenste situatie? “Dan krijgen de bewoners een
besmeerde boterham met beleg die voor hen is gekozen onder een cellofaantje.
Acterende medewerkers praten over de hoofden van de bewoners over hun vakantie,
een behandelaar komt binnen en doet mee aan het gesprek en piepers gaan af.”
Leermomenten
Halverwege wisselen de zorgmedewerkers van setting en na afloop worden de
ervaringen besproken. “Het is mooi om te zien dat iedere medewerker zijn eigen
leermoment uit deze workshop pakt”, vertelt Heleen. Een greep uit de reacties:
‘Ik ga nooit meer de afwasmachine alvast inruimen tijdens het eetmoment’. ‘Ik
ben van mezelf best druk, het is echt belangrijk dat ik hier bewust van ben
tijdens het eten’, ‘Een bewoner op mijn afdeling is heel slechtziend; ik moet
het bestek rustiger neerleggen, zodat hij niet schrikt.’ Heleen:
“Wij merken dat de groep die begint in de ‘foute lunch’ zelfs tijdens de
tweede rustige lunchsetting na een kwartier pauze nog steeds veel drukker is, meer
overprikkeld. Voor mensen met een verstoord brein door ouderdom of dementie
zijn deze prikkels veel minder goed te verwerken.”
Oefen zelf
Probeer
in een druk personeelsrestaurant, een druk feestje, een drukke kledingzaak eens
30 seconden te ervaren welke indrukken er op je af komen: geluiden, beelden,
geuren, misschien lichamelijke contacten. Hoe ervaar je dat? Wat zou dit doen
bij iemand met een verstoord brein.
19 december 2024
> Meer nieuws in het
nieuwsarchief